design kaarsen letland lets

Design uit Letland: duurzaam en bijna Scandinavisch

Toen ik afgelopen februari op het vliegveld van Riga liep na onze heerlijke stedentrip, stuitte ik op een pop-up store met allerlei design uit Letland. Ik heb er best een tijdje rondgelopen, want wat stonden daar een mooie dingen! Je zou bijna denken dat ze uit Scandinavië kwamen. De catalogus van de Latvian Investment and Development Agency (LIAA) ligt hier nog steeds op de koffietafel. Ik vond het dan ook erg leuk om te ontdekken dat je vanaf 23 oktober ook Lets design kunt bekijken in Amsterdam.

Design pop-up in Antonia’z

Je vindt de Magnetic Latvia Design Pop-Up bij Antonia’z aan de Herenstraat in Amsterdam. Daar zijn vanaf 23 oktober ontwerpen van 15 Letse merken te zien:

 • Baltu Rotas: sieraden met moderne interpretaties van traditionele patronen
 • de opvallende moderne sieraden van Nada
 • Forgamintt: babykleertjes en zachte speeltjes van natuurlijke materialen
 • Hobbywool: boek en knitkit ‘Knit like a Latvian’ voor die prachtige Letse wanten
 • gebreide kleding van natuurlijke materialen van MaiMai
 • gebreide wollen kleding van Pappus
 • ook Tines heeft gebreide wollen kleding (modern en met traditionele patronen), maar ook wol om zelf mee te breien
 • Isona Linen Design: tafellinnen, keukenlinnen, kleding
 • Beate Snuka: keramiek zoals servies en vazen
 • keramiek van Vaidava
 • designmeubels van Riga Chair, waaronder hobbelpaard ROO
 • lampen van Šmita lampas, gemaakt van wijnflessen
 • Daba rada: prachtige lolly’s met bijvoorbeeld bloemen erin
 • Notitieboekjes, schriften en albums van Purpurs
 • 100% natuurlijke waxkaarsen, huidverzorgingsproducten en geuren van Munio Candela, waarin de Noordse natuur duidelijk te zien en/of te ruiken is
Foto met dank aan USP Marketing PR

Afspiegeling van Letland

Als je nog nooit in Letland bent geweest, geven deze producten je meteen een mooi voorproefje van het land. Ik heb Letland leren kennen als een land waar alle ruimte is voor de natuur en waar tradities zoals oude ambachten en het gebruik van betekenisvolle patronen springlevend worden gehouden. Je eet er vaak gerechten die zijn gemaakt van biologische en lokaal geproduceerde ingrediënten die op dat moment in het seizoen zijn. Daarbij drink je lekkere kruidenthee of fruitdrank. Ook in veel snoep en chocola (tip: Nelle Ulla) is fruit verwerkt. Voor al dat lekkers wordt nog volop ‘wild’ geplukt door de inwoners van Letland. Maar je kunt ook terecht op een markt, waar je zeker je ogen zult uitkijken. Breng tijdens een bezoek aan Riga zeker een bezoek aan de markthal.

Als je meer over Letland wilt weten, vind je hier alvast wat inspiratie naar aanleiding van de reizen die ik tot nu toe naar Letland maakte:

Ik ben in ieder geval erg enthousiast over Letland. De mooie producten die er gemaakt worden, zijn (net als bij mijn liefde voor Scandinavische landen) een leuke bonus. Eens kijken of ik in de gelegenheid ben om wat Lets design te gaan bekijken in Amsterdam.

Opening van de pop-up store

Let op: als je op 23 oktober tussen 11-13 uur naar de opening van deze Design Pop-Up komt, kun je ook nog lekkers van LĀČI proeven en proosten met bubbels van ABAVAS, waar ik ooit een proeverij bijwoonde. Zeker de moeite waard! Je vindt alle informatie in het Facebook-evenement van Proef Letland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Letland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Letland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Tsjechië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.