sigulda kabelbaan letland

Nationaal park Gauja: kastelen, grotten en kabelbaan in Sigulda, Krimulda en Turaida

Afgelopen februari ging ik voor de derde keer naar Riga en deze keer wilde ik graag iets meer van de omgeving zien. Ik wilde graag naar twee plekken die ik al kende: naar het strand in Jurmala en nog een keer wat langer wandelen in nationaal park Kemeri. Daarnaast was er één gebied waar ik nog niet was geweest en dat ik nu echt graag wilde bezoeken: nationaal park Gauja. En zo reden mijn man en ik op de tweede dag van onze stedentrip Riga met onze huurauto naar Sigulda, dat wel de toegangspoort tot nationaal park Gauja wordt genoemd.

Ook leuk: maak een fietstour in Riga.

De kastelen van Sigulda

Na ongeveer 50 minuten rijden parkeerden we bij het oude kasteel van Sigulda. Het nieuwe kasteel staat daar vlak naast, maar dat stond helaas helemaal in de steigers. Tegen een kleine toegangsprijs mochten we rondlopen tussen de overblijfselen van het oude kasteel. Ik was blij dat het open was, want het was verder nogal uitgestorven in Sigulda op deze maandag in februari.

kasteel van sigulda

Vanuit de uitkijktoren van het oude kasteel kijk je uit over het dal van de rivier de Gauja. Ook kun je hier goed de kabelbaan van Sigulda naar Krimulda zien, en in de verte het kasteel van Turaida.

kasteel van turaida

Met de kabelbaan over de Gauja

Volgens Google Maps is het 17 minuten wandelen van het oude kasteel van Sigulda naar de kabelbaan. Met de auto waren we er helemaal snel. We kochten een retourtje en wachtten tot de vriendelijke mevrouw achter de kassa haar jas aantrok en (met alleen ons als passagiers) de kabelbaan naar de overkant bracht.

kabelbaan van sigulda naar krimulda

Wat een geweldig uitzicht hadden we op het rivierdal, het kasteel van Turaida en het landhuis van Krimulda!

nationaal park gauja in letland

Lunch bij het landhuis van Krimulda

Eenmaal aangekomen bij Krimulda vroeg de mevrouw van de kabelbaan wanneer we weer opgehaald zouden willen worden. Na één uur, of twee misschien? We besloten te kiezen voor één uur. Goed: om 13.10 uur moesten we dan weer klaarstaan.

In Krimulda bleek het nog meer uitgestorven te zijn dan in Sigulda. Ik had in de reisgids gelezen dat je vanaf hier kunt wandelen naar Turaida, of je met een golfkarretje kunt laten brengen. Ik was blij dat we geen van beiden van plan waren: door gesmolten en weer opgevroren sneeuw was het overal spekglad en van golfkarretjes was geen spoor te bekennen.

We wierpen een blik op de ruïnes van het oude kasteel van Krimulda en glibberden langs het landhuis en voormalige sanatorium dat we vanuit de kabelbaan hadden gezien naar Café Milly. Een uur was precies genoeg om daar lekker te lunchen en een beetje rond te kijken terwijl we probeerden niet onderuit te gaan.

krimulda in letland

Keurig op de afgesproken tijd stonden we weer bij de kabelbaan. Daar kwam de gele cabine alweer aan om ons terug naar onze huurauto te brengen.

Powered by GetYourGuide

De Gutman-grot

Een kort ritje bracht ons naar de Gutman-grot. Ook hier was het weer uitgestorven: het bezoekerscentrum aan de rechterkant van de weg was dicht en er stond één auto op de grote parkeerplaats. Lekker rustig hoor! We glibberden over de opgevroren sneeuw richting het tunneltje onder de weg door. Aan de andere kant van de weg bevinden zich drie grotten, waarvan de Gutman-grot de bekendste is.

gutmanis grot in letland

Het theehuis bij de grotten was helaas dicht, dus we waren blij dat we bij Milly thee hadden gedronken.

Het kasteel en openluchtmuseum van Turaida

We liepen/gleden terug naar de auto voor onze volgende bestemming: Turaida. Het kasteel van Turaida maakt deel uit van een openluchtmuseum, waarvoor we bij de ingang een kaartje kochten. Sommige gebouwen waren gesloten, maar er was nog steeds genoeg te zien om het de moeite waard te maken. Als eerste liepen we natuurlijk naar het kasteel dat we nu al meerdere keren vanuit de verte hadden gezien.

kasteel van turaida

Daarna liepen we nog wat rond langs de andere gebouwen, waaronder dit mooie kerkje (dat helaas ook dicht was).

openluchtmuseum turaida

Superfijn dat de paden hier sneeuwvrij waren!

Wij vonden het een prachtige dagtocht. Als je tijd over hebt, kun je eventueel ook nog doorrijden naar Cesis. Maar wij reden terug naar Riga om daar nog een hapje te eten en nog een laatste nachtje te slapen in ons hotel. De combinatie van een paar korte stadswandelingen door Riga en twee dagen buiten de stad is ons prima bevallen! Wij huurden hiervoor een auto – hier lees je onze ervaring.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Letland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Letland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Tsjechië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.