kuldiga brug letland

Kuldīga in Letland: waterval, Venetië van Letland en bloot Midzomerfeest

Kuldīga in Letland ligt op zo’n 2 uur rijden van Riga. Het staat bekend om de brede waterval en wordt ook wel het Venetië van Letland genoemd. En ze vieren er Midzomer in hun blootje! Ik vertel je alles over mijn bezoek aan Kuldiga.

Kuldīga: stad van water

Kuldiga staat vooral bekend om het vele water in het stadje. De stad wordt zelfs wel het Venetië van Letland genoemd vanwege het riviertje de Alekšupīte dat door de stad loopt.

Kuldiga, het Venetië van Letland

De waterval van Kuldiga

Midden in Kuldīga vind je zelfs de hoogste waterval van Letland met een hoogte van 4,5 meter. Maar Kuldiga staat vooral bekend om Ventas rumba. Met 249 meter is deze waterval in de rivier de Ventas de breedste waterval van Europa. Hier kun je in het voorjaar de vissen zien springen die stroomopwaarts willen zwemmen als hun instinct ze terugstuurt naar de plek waar ze zijn geboren, om er te paaien en vervolgens meestal te sterven.

Ventas Rumbas: waterval in Kuldiga, Letland

Het historische centrum van Kuldiga

Het historische centrum van Kuldīga is zo goed bewaard gebleven, dat hier regelmatig Russische en Duitse oorlogsfilms worden opgenomen. Regisseurs vinden hier het straatbeeld van de jaren 40 terug. De straten van Kuldīga staan vol met houten huizen uit de 17e en 18e eeuw, met voordeuren met houtsnijwerk en kaarsvensters erboven. Net als het Duitse vakwerkhuis en het oude raadhuis zijn ze gerestaureerd aan de hand van oude Duitse documenten en tekeningen, waarbij zelfs verf en andere materialen zijn gebruikt zoals ze die in die tijd maakten. Wel een vreemde gewaarwording trouwens, als je tijdens zo’n filmopname Kuldīga in komt en overal hangen Duitse vlaggen.

Kuldiga in Letland

Goud geld verdienen in Kuldīga

De geschiedenis van Kuldīga gaat nog verder terug. De stad werd in 1242 gesticht door Lijflandse Orde vanwege de ligging op een belangrijke handelsroute. Van die handel komt ook de naam van Kuldīga, die vroeger Goldingen luidde. Kuldīga was een stad waar je goud geld kon verdienen.

In de 16e eeuw stond hier een kasteel dat een van de residenties van hertog Gotthard Kettler was. Hertog Jacob Kettler, die Kuldīga en het hertogdom Kurzeme liet opbloeien door middel van handel, scheepsbouw en nieuwe productie- en landbouwmethodes, werd hier geboren en trouwde er. Hij stierf echter in Jelgava en ligt begraven in de graftombe van het paleis van Jelgava.

Het kasteel van Kuldīga is niet bewaard gebleven, maar verwoest door de Zweden. Ja, niet alleen de Duitsers en de Russen hebben in het verleden hun oog laten vallen op Letland, ook Zweden wilde deze strategische plek aan de Baltische zee graag in handen hebben. Of zoals een van de gidsen tijdens mijn bezoek aan Letland lachend zei: “Everybody always wants Latvia.” Op de plek waar het kasteel van Kuldīga stond voordat de Zweden langskwamen, ligt nu een beeldentuin.

Eten met zicht op de Ventas rumba

Wil je tijdens je bezoek aan Kuldiga ook een hapje eten? Ga dan naar Bangert’s restaurant, vlak bij de brede waterval. Hier kun je vanuit het raam uitkijken over de Ventas rumba, terwijl de wit gehandschoende medewerkers van het restaurant de lekkerste gerechten voor je neerzetten op de mooi gedekte tafels. Ik weet niet wat er mooier uitzag: de waterval van Kuldīga in het licht van de ondergaande zon, of de gesmolten chocolade die bij het dessert uit mijn chocoladecakeje stroomde. De combinatie was gewoon… perfect!

Ik verbleef in Kuldiga bij Jekaba seta

Bloot Midzomer vieren

Als je met Midzomer in Kuldiga bent, kun je meedoen met de traditionele Midzomerviering. Daar komen elk jaar massa’s mensen op af, uit Letland en daarbuiten. Ze lopen dan met zijn allen over de 164 meter lange bakstenen brug van Kuldīga. In hun blootje – nou ja, ze dragen alleen iets op hun hoofd. Want als je zo de brug uit 1874 – een van de langste gemetselde bruggen in Europa – oversteekt, zou dat geluk brengen. Deze ‘naked run’ van Kuldīga is voortgekomen uit het oude Letse gebruik om met Midzomer naakt door de wei te lopen, in de hoop op een goede oogst.

Brug in Kuldiga, Letland

Ik werd uitgenodigd om Kuldīga te bezoeken voor Stralend Letland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Letland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Letland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Tsjechië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.