Luxe overnachten in Letland: landgoed Rūmene

Wil je jezelf verwennen met een luxe overnachting in Letland? Dan moet je op landgoed Rumene zijn, waar een persoonlijke butler voor je klaarstaat. 

Rūmene: even je eigen landgoed

Landgoed Rūmene ligt in de gemeente Kandava in Kurzeme, op zo’n 100 km ten westen van Riga. Het is verbonden aan het vijfsterrenhotel Bergs in Riga en een van de Small Luxury Hotels of the World. Hier kun je in een landelijke en nostalgische omgeving voor een tijdje ervaren hoe het is om je eigen landgoed te hebben, inclusief personeel, een grasveld om croquet op te spelen en alle andere voorzieningen die je maar kunt bedenken. Het ultieme ‘doe alsof je thuis bent’ dus, maar dan wel op aristocratisch niveau. Vandaar ook de slogan: Make Rūmene Manor a Universe of Your Own.

Landgoed Rumene in Letland

Een landgoed met geschiedenis

Landgoed Rūmene bestaat al zo’n 600 jaar: er bestaat een lijst met eigenaars die teruggaat tot 1437. De oudste koopakte die bewaard is gebleven, dateert uit 1681. Het landhuis dat er nu (in gerenoveerde vorm) staat, werd in 1876 gebouwd in de neogotische stijl. Daaromheen werd een landgoed van 7 hectaren aangelegd, met een badhuis aan het meertje, stallen en andere bijgebouwen (12 in totaal) en een park met zeldzame boomsoorten.

Landgoed Rumene in Letland

Tegenwoordig is Landgoed Rūmene in het bezit van de familie Karlsons, die het na een periode van verval grondig en met respect voor het verleden lieten renoveren. Dat viel nog niet mee, want het landgoed was zo erg vervallen dat ondanks veel research niet meer precies te achterhalen viel hoe het eruit had gezien. De overwoekerde oude tuinpaden werden opgezocht en hersteld, de vijver werd leeggepompt en opnieuw uitgegraven en er werd een ruime kelder onder het huis aangelegd, waar zich nu onder andere de wijnkelder, de sauna en de fitnessruimte bevinden. Wat ontbrak aan het interieur werd zorgvuldig bij elkaar gezocht op antiekveilingen. Zo kwam Rūmene onder andere aan zijn traditionele porseleinen kachels.

Landgoed Rumene in Letland

De renovatie stond onder leiding van de Letse architect Zaiga Gaile en werd in 2008 door de Vereniging van Letse Architecten uitgeroepen tot het beste renovatieproject van Letland.

Landgoed Rumene in Letland

Weer volop in gebruik

Inmiddels is het landgoed weer volop in gebruik. In augustus verblijft de familie zelf op het landgoed en is het gesloten voor publiek. De rest van het jaar is het een exclusieve plek om te dineren, zakelijke evenementen of feesten te organiseren of een paar dagen te verblijven in een van de kamers of appartementen. In totaal bevinden zich in het hoofdgebouw, de historische stallen en het tuinhuis 14 appartementen. Om je ervaring compleet te maken, kun je tijdens je verblijf gaan jagen, vissen, croquet of bocce spelen, wijnproeven, heerlijk eten leren klaarmaken – of het alleen maar proeven. In de omgeving kun je fietsen en golfen. Eens in het jaar staat het hele landgoed in het teken van een exclusief gemaskerd bal.

Landgoed Rumene in Letland

Ga jij een kijkje nemen?

Ik kwam alleen op landgoed Rūmene voor een rondleiding en om te dineren. Dat was al een bijzondere ervaring. Ik keek mijn ogen uit in de verschillende ruimtes van het landgoed en het eten was uiteraard heerlijk. Net als op veel andere plekken in Letland ligt de nadruk in de keuken van Rūmene op lokaal geproduceerde, verse en biologische ingrediënten. De gerechten zijn vaak een moderne interpretatie van de traditionele Letse keuken.

Landgoed Rumene in Letland

Al met al is en verblijf op landgoed Rūmene denk ik maar voor een selecte groep mensen een realistische optie. Maar ik wilde mijn kijkje in deze totaal andere wereld toch even met je delen. 

Landgoed Rumene in Letland

Ik werd uitgenodigd om Letland te bezoeken voor Stralend Letland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Letland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Letland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Tsjechië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.