riga strand jurmala

Uitstapje vanuit Riga: lekker naar het strand in Jurmala

Wist je dat je tijdens een stedentrip Riga heel makkelijk een dagje naar het strand kunt? De eerste keer pakte ik de trein naar Jurmala voor een dagje wandelen over het strand en langs houten huizen. De tweede keer huurden we een auto. In deze blogpost deel ik mijn favoriete plekjes.

Met de trein naar Jurmala

De reis vanuit Riga met de trein naar Jurmala is sowieso een leuke ervaring. De trein naar Jurmala rijdt over breedspoor en dat is best even wennen als je de coupé in stapt. Aan beide kanten van het gangpad staan banken die breed genoeg zijn voor drie personen. Ik stapte in op het Centraal Station van Riga, waar ik een retourtje naar station Majori kocht.

Jurmala bij Riga

Elektronische borden in de stationshal gaven de vertrekkende treinen weer in de richting die ik moest hebben: Sloka of Tukums. Eenmaal in de trein maakte ik me een beetje zorgen of ik het wel op tijd in de gaten zou hebben als we bij de goede halte waren. Dus vroeg ik de conductrice hoeveel haltes het was, zodat ik ze kon tellen. Haar advies was nog veel handiger: als ik één wagon verderop ging zitten, hing er een elektronisch bord boven de deuren dat aangaf wat de volgende halte was. Bovendien stond de lijn met alle haltes achter op mijn kaartje. Geen probleem dus als je het omroepen van de stations niet kunt verstaan.

Jurmala bij Riga

Jurmala als kuuroord

Jurmala, dat pas in de 20e eeuw uitgroeide tot een stad, is al 200 jaar een kuuroord. De naam Jurmala komt van Jura Mala, wat zeekust betekent. Het verhaal gaat dat dat een man die Kemers heette hier ooit aanspoelde als enige overlevende van een schipbreuk. Terwijl hij bij lag te komen van zijn avontuur, werd hij gebeten door een slang. Voor de tweede keer had hij geluk: hij viel bewusteloos op de grond, maar zijn hand lag in een poel geneeskrachtig water en de volgende ochtend was hij weer helemaal genezen.

 

Later was het de Russische tsaar Nikolaj die hier het eerste resort financierde. Steeds meer artsen gingen analyses maken van de mineralen in het water en de modder en steeds meer mensen kwamen naar Kemeri voor hun gezondheid. Omdat er nog geen hotels waren, werden bij veel van de mooie houten huizen in Jurmala extra kamers gebouwd om te verhuren aan kuurgasten. Soms sliepen de eigenlijke bewoners van het huis in de sauna of de schuur om zoveel mogelijk te kunnen verhuren.

Powered by GetYourGuide

Nu komen er dus al 200 jaar mensen naar Jurmala en Kemeri om te profiteren van de weldadige werking van het water en de modder. De frisse bos- en zeelucht draagt ook een steentje bij, net als bepaalde oefeningen die kunnen worden voorgeschreven door een fysiotherapeut. Het thermaalwater wordt gedronken en er wordt in gebaad. De modder wordt aangebracht op het lichaam. Meestal komen mensen hier voor 2 à 3 weken, waarna ze er weer even tegenaan kunnen. Veel hotels in Jurmala hebben hun eigen wellnesscentrum.

Van de uitkijktoren naar het strand

Toen ik met de trein naar Jurmala ging, stapte ik uit op station Majori. Dit is niet het enige station in Jurmala, want het is een heel langgerekte stad: 35 kilometer lang, met over een lengte van 24 kilometer een breed zandstrand. Nu ik nog een keer terug ben geweest, zou ik eerder uitstappen bij Dzintari. Daar parkeerden wij de auto en beklommen we eerst de uitkijktoren. 

uitkijktoren in jurmala bij riga

Daarna liepen we langs een Russisch kerkje dat in de Sovjet-jaren met de grond gelijk is gemaakt maar nu wordt herbouwd…

russische kerk in jurmala

…langs een beeld van een wereldbol naar het straatje waar je winkeltjes en restaurants vindt. 

winkelstraat jurmala letland

Vervolgens liepen we langs Hotel Jurmala Spa naar het strand. Omdat het strand aan de kant van de branding niet mul is, maar juist heel stevig, is de lange kuststrook populair bij wandelaars (met of zonder stokken) en fietsers.

strand van jurmala bij riga

De houten huizen van Jurmala

Behalve om het strand staat Jurmala ook bekend om de houten huizen in de bosachtige omgeving vlak achter het strand.

Jurmala bij Riga

Na een fijne strandwandeling liepen we tussen de bomen door langs een paar voorbeelden van die houten huizen. De verschillen zijn enorm: sommige zijn echte bouwvallen, andere zien er erg mooi uit met veranda’s, houtsnijwerk en gekleurde ramen.

Jurmala bij Riga

Omdat bovenstaand huis een museum is, kon ik ook even binnen kijken.

Jurmala bij Riga

Behalve deze samowar was ik vooral gek op de ramen.

Jurmala bij Riga

In totaal heeft Jurmala 400 architectuurmonumenten. Maar de nadruk ligt toch op de natuur: 40% van het gebied is beschermd duingebied, rivierlandschap of bosgebied. Er gelden strenge regels voor kappen en bouwen, zoals het verplicht planten van nieuwe bomen om gekapte bomen te compenseren en beperkingen voor omheining rondom de huizen, zodat je niet alleen maar tegen schuttingen aan kijkt vanaf de straat, maar altijd die mooie houten huizen kunt bewonderen.

Vanaf het museum loop je zo weer terug naar de winkelstraat. Dat deden wij ook en we lunchten heerlijk bij Café 53

lunch in Jurmala

Plan je reis van Riga naar Jurmala

Heb je zin gekregen in een dagje strand tijdens je stedentrip Riga? Als je wilt, kun je ook per rivierschip van Riga naar Jurmala. Het schip doet er ongeveer 2,5 uur over. Fietsen kan ook: Jurmala ligt ongeveer 25 kilometer van Riga en je kunt zowel in Riga als in Jurmala fietsen van Sixt huren. Die hoef je niet op hetzelfde punt in te leveren waar je ze hebt opgehaald, dus je kunt ook met de fiets heen en met de trein terug. Wil je wel heen en terug fietsen, dan kun je hier alvast een fiets reserveren (ook voor als je binnen Riga wilt fietsen, eventueel met gids).

De tweede keer dat ik vanuit Riga Jurmala bezocht, huurden we een auto. Dit maakte het wel makkelijker om meerdere plekken in één dag te bezoeken. We brachten de ochtend door aan het strand en gingen ’s middags wandelen in nationaal park Kemeri

PS: als je toch een auto ter beschikking hebt, rij dan ook nog even langs het kleine openluchtmuseum van Jurmala. De toegang is gratis.

openluchtmuseum in Jurmala

Wij deden dit op onze laatste dag in Riga. Jurmala ligt vlak bij het vliegveld van Riga, dus we konden in de laatste uurtjes voor vertrek nog makkelijk even iets drinken in een strandtent in Jurmala om daarna in een kwartiertje naar het vliegveld te rijden. Een mooie afsluiter!

strandtent in jurmala

Bewegende beelden van mijn bezoek aan Jurmala zie je in deze video.

Ik werd uitgenodigd om Riga te bezoeken voor Stralend Letland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Letland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Letland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Tsjechië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.