riga park varen stedentrip

Rondvaart door Riga: dobberen door de hoofdstad van Letland

Ik vind een rondvaart een ideale manier om een stad te bekijken. Je voeten krijgen even rust en je ziet de stad eens op een andere manier. Vaak krijg je bezienswaardigheden vanaf het water ook nog eens beter in beeld, zonder dat er mensen en auto’s in de weg zitten. Toen ik in Riga was, stapte ik dan ook in een van de schattige rondvaartbootjes van Riga by Canal: de Darling uit 1907. Dit is wat ik zoal tegenkwam tijdens mijn rondvaart door Riga.

Ook leuk: maak een fietstour in Riga.

De route van de rondvaart door Riga

Deze rondvaartbootjes vertrekken vanuit het park bij het Vrijheidsmonument in Riga. Ze varen over het stadskanaal van Riga en over de rivier de Daugava.

In ongeveer een uur vaar je langs de volgende plekken:

1. Bastejkalns

Zoals gezegd vertrek je vanuit het park Bastejkalns. De ruimte voor dit langgerekte park ontstond door de sloop van de stadsmuren van Riga. Dat was een actie waarover historici zich nu wel eens achter de oren krabben, maar die er wel voor heeft gezorgd dat Riga nu zo ruim en groen is.

Rondvaart door Riga

2. Vrijheidsmonument

Het Vrijheidsmonument kun je niet missen en is een handig oriëntatiepunt tijdens een stedentrip Riga. Boven op de hoge zuil staat een vrouw die drie sterren vasthoudt, die verschillende regio’s in Letland vertegenwoordigen.

Rondvaart door Riga

3. Letse nationale opera

Aan de andere kant van de brug gaat het park verder. Bij mooi weer komen de inwoners van Riga hier om te zonnebaden op het gras. Op de kop van het park staat de nationale opera van Letland.

Nationale opera van Riga

4. Centrale markthal

Een ander niet te missen bouwwerk is de centrale markthal van Riga. Eerder had ik begrepen dat dit voormalige Zeppelin-hangars waren, maar dat blijkt niet zo te zijn. De constructie is wel afgekeken van Zeppelin-hangars, maar ze zijn kleiner. Toch blijft het een enorme markt die je zeker ook van binnen moet gaan bekijken.

Rondvaart door Riga

Na de markthallen van Riga gaat de rondvaartboot een tunnel door om uit te komen op de rivier de Daugava. De golven worden wat groter en het uitzicht wordt weidser. De televisietoren van Riga valt meteen op.

Rondvaart door Riga

5. Spikeri

Je vaart nu langs Spikeri, een wijk vol creativiteit en cultuur. Daar zal ik tijdens mijn volgende bezoek aan Riga echt een bezoekje aan moeten brengen.

Powered by GetYourGuide

6. Nationale bibliotheek

De nationale bibliotheek aan de overkant van het water is een opvallend, modern gebouw. Volgens sommigen lijkt het op een ijsberg, maar volgens mijn gids zijn de contouren een weergave van de Letse economie: iedereen hoopt dat er gauw weer weg stijgende lijn in komt.

Nationale bibliotheek van Riga

7-9 Panorama van de oude stad

Intussen vaar je aan de kant waar je vandaan komt langs de oude stad (7) en het kasteel van Riga (9). Als je al door het oude centrum van Riga hebt gelopen, herken je vast wel wat torens.

Rondvaart door Riga

Hier staat ook het beeld van Kristaps (8). Deze reus woonde volgens een legende nog voordat Riga bestond in een hutje aan de oever van de rivier. Op een nacht hoorde hij een kind huilen. Meteen liep hij het water in, tilde het kindje op en bracht het naar de oever. Dat viel nog niet mee, want tijdens het lopen werd het kind zwaarder en zwaarder en zodra hij op het droge was, viel Kristaps in slaap. Toen hij de volgende ochtend wakker werd, vond hij een zak met gouden munten. Daarmee werd, op de plek van zijn hutje, Riga gesticht. 

rondvaart riga

Dan is het tijd voor een stukje maritiem Riga. Achtereenvolgens kom je langs:

10. De cruiseterminal

Als je een cruise over de Baltische zee maakt en aanlegt in Riga, kom je hier terecht. 

11. Jachtclub Andrejosta

Als je met je eigen boot naar Riga komt, kun je hier aanleggen.

Hierna vaar je weer door een tunnel door de stad in, waar je uitkomt bij het groene park Kronvalda (12) en de vrijhaven van Riga (13).

De laatste bezienswaardigheid van Riga die je tijdens je rondvaart tegenkomt, is het Lets nationaal theater (14).

En dan ben je alweer terug bij het vertrekpunt – hopelijk uitgerust genoeg om nog wat rond te lopen in de oude stad of om lekker uit eten te gaan in Riga.

Wil je meer zien van mijn rondvaart door Riga? Bekijk dan deze video.

Ik werd uitgenodigd om Riga te bezoeken voor Stralend Letland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Letland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Letland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Tsjechië.

10 reacties

  1. Wat adviseer je in Riga in de winter? Begin maart naast de stadswandelingen en musea.
    Ik vermoed dat het te koud is voor de nationale parken of het strand?
    Mvg

    • Dat hangt er helemaal vanaf wat je zelf te koud vindt. Wij waren in februari in Riga en hoewel ik het centrum toen iets minder gezellig vond dan in de zomer, hebben wij heerlijk gewandeld op het strand van Jurmala en in nationaal park Kemeri. En we hebben een auto gehuurd en zijn naar nationaal park Gauja gereden.

  2. Hoi, leuk om allerlei tips te lezen voor onze rondreis van de zomer 🙂 We hebben o.a. interesse in de rondvaart met een vikingschip replica in Jelgava maar we kunnen niet vinden waar je die precies kunt boeken etc. Heb je voor mij misschien de naam van die rederij oid? We komen nl door Jelgava heen en als er een afvaartschema is kunnen we indien nodig op voorhand reserveren en onze reis erop ‘aanpassen’. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.