Stedentrip Riga in één dag: een wandeling langs veel bezienswaardigheden

Wat moet je zien tijdens een stedentrip Riga, ook al ben je er maar één dag? Ik bracht twee keer een kort bezoek aan de hoofdstad van Letland en stippelde een route uit waarmee je aardig wat bezienswaardigheden te zien krijgt. Aan het einde van de route geef ik je nog wat tips als je meer wilt zien dan alleen deze hoogtepunten van Riga. Veel plezier!

Tip: Je kunt ook een fiets huren in Riga of een fietstour maken.

Art Nouveau en houten huizen in Riga

Een van de dingen waarom Riga bekendstaat, zijn de vele Art Nouveau- of Jugendstil-gebouwen. In totaal zijn het er ongeveer 800, waarvan een deel bij elkaar staat in de wijk waar deze wandeling begint, rondom Albertu Iela (de Alberstraat). Het hotel waar ik beide keren verbleef, Hotel Albert (nu AC Hotel Riga), staat hier vlakbij en heeft ook nog eens een mooie skybar.

Stedentrip Riga bezienswaardigheden

Toen de Art Nouveau-gebouwen in Riga werden gebouwd, was Riga een belangrijke handelsstad, vandaar dat er geld was om deze rijkelijk versierde gebouwen te laten ontwerpen en gebouwen. Op verschillende plekken in Riga kun je zien dat er hard wordt gewerkt aan het renoveren van veel van deze gebouwen. Soms is er alleen geld om de begane grond op te knappen en moet de rest van het gebouw nog even geduld hebben.

Tegenwoordig zijn in veel van deze gebouwen ambassades gevestigd. Enkele van de kenmerken waaraan je ze kunt herkennen, zijn:

 • Veel natuur
 • Gezichten met emoties
 • Een belangrijke rol voor sterke vrouwen, die bijvoorbeeld zijn afgebeeld als engelen, soldaten, sfinxen of kapiteins
 • Egyptische elementen
 • Veel details die samen een verhaal vertellen (sommige gebouwen zijn echt een zoekplaatje)
 • Veel experimenten zoals ramen in bijzondere vormen (bijv. sleutelgaten)
 • Soms vertegenwoordigen de verdiepingen de onderwereld (beneden, met schedels), het leven op aarde en de hemel (boven)

Meer weten over art nouveau in Riga? Laat je rondleiden door iemand die er alles vanaf weet. 

Powered by GetYourGuide

Houten huizen

Als je buiten het centrum van Riga, dus ook rondom deze Art Nouveau-wijk, wat gaat rondlopen, kom je vanzelf ook enkele van de 3500 oude houten huizen van Riga tegen. Hierin woonde de middenklasse, terwijl in de Art Nouveau-gebouwen de elite woonde. In tegenstelling tot veel andere steden zijn in Riga de oude houten woningen van eind 19e/begin 20e eeuw (en soms zelfs uit de 18e eeuw) niet gebouwd om flats te kunnen bouwen. Inmiddels vallen ze onder de bescherming van UNESCO. Filmmakers zijn er blij mee, want die gebruiken ze als filmset. Sommige zien er goed onderhouden uit, andere kunnen wel een opknapbeurt gebruiken.

Stedentrip Riga bezienswaardigheden

Orthodoxe kerk

De Orthodoxe kerk van Riga met zijn opvallende gouden koepels werd door de Sovjets gebruikt als sterrenwacht. Beneden was een café gevestigd en er werd gegrapt dat God (zeker door die locatie) alles hoorde wat daar besproken werd.

Stedentrip Riga bezienswaardigheden

Vrijheidsbeeld

Via de Orthodoxe kerk kom je van de Art Nouveau-wijk bij het historische centrum. Hier tref je het Vrijheidsmonument van Riga: Milde. Ze houdt 3 sterren vast, die de provincies van Letland vertegenwoordigen. Eigenlijk hadden het er vier moeten zijn, maar dat lukte niet. Als troost wordt wel gezegd dat de leegte tussen de sterren de vierde ster vormt, of zelfs dat de vierde provincie Milde zelf is.

Stedentrip Riga bezienswaardigheden

Het opschrift van het Vrijheidsbeeld luidt: voor vaderland en vrijheid. De straat achter het Vrijheidsbeeld heet de Vrijheidsstraat – een stuk prettiger dan de eerdere namen Leninstraat en Hitlerstraat!

Vrijheid en onafhankelijkheid zijn in de geschiedenis van Letland zeker niet iets vanzelfsprekends geweest en ze worden bij het Vrijheidsbeeld dan ook bewaakt door wachters. Lange tijd werd Letland geregeerd door Duitsers of Russen. De Sovjets hadden plannen om Milde te vervangen door Peter de Grote, maar een Russische kunstenares wist dat te voorkomen.

Stedentrip Riga bezienswaardigheden

Bij het Vrijheidsbeeld van Riga ligt Bastejkalns, een van de vele groenstroken in Riga. Historici zullen er niet zo blij mee zijn, maar aangezien de stadsmuren van Riga in de 19e eeuw grotendeels zijn gesloopt en veranderd in parken, is het wel een groene stad geworden.

Stedentrip Riga bezienswaardigheden

Ook bij het Vrijheidsbeeld staat de Laima-klok van het bekende chocolademerk.

Markthal

Duik nog even niet het voetgangersgebied in, maar loop door het park en langs de opera naar de Centrale Markthal van Riga. Eerder schreef ik dat dit oorspronkelijk zeppelinhangars zijn, maar de gids met wie ik tijdens mijn tweede bezoek aan Riga meewandelde, hielp me uit de droom. In deze hallen hebben nooit zeppelins gestaan. Wel is een zeppelinhangar op 185 km van Riga als voorbeeld voor de markthallen gebruikt, maar de afmetingen daarvan waren wel wat groter.

Centrale Markt in Riga

In de markthallen kijk je je ogen uit. Er zijn verschillende hallen voor verschillende producten, zoals een hal voor zuivel. In totaal komen hier wel 70.000 tot 100.000 mensen per dag. De markthallen hebben een eigen lab waar producten worden gecontroleerd en een grote opslagruimte onder de markthallen.

St-Petruskerk

En dan nu echt het oude centrum in, naar de St-Petruskerk. De inwoners van Riga spreken graag af bij deze kerk, want je zou er nooit te laat kunnen komen. Dat komt omdat de klok bijna altijd stilstaat. De Pieterskerk is met 123 meter de hoogste kerk van Riga en een lift (met liftbediende) brengt je naar de top voor een mooi uitzicht over Riga.

Vanaf hier zie je:

 • De oude stad
Stedentrip Riga bezienswaardigheden
 • De Nationale Bibliotheek die een beetje op een ijsberg lijkt, maar die door de Letten ook wel wordt vergeleken met het verloop van de Letse economie
Nationale bibliotheek van Riga
 • De televisietoren van Riga, die met 371 meter de hoogste in Europa is en door de inwoners van Riga wel ‘onze Eifeltoren’ wordt genoemd
Stedentrip Riga bezienswaardigheden

Bij de St-Petruskerk vind je ook het beeld van de Bremer stadsmuzikanten.

Huis van de Zwarthoofden

Het Huis van de Zwarthoofden in Riga staat op een plek waar vroeger executies, markten en feesten plaatsvonden. Het huidige gebouw is een reconstructie en een van de bekendste plekken van Riga. Het origineel uit 1334 (dat in 1941 werd verwoest) was een gildehuis van rijke, ongehuwde Duitse handelaars. Hun beschermheilige was Sint Maurits, die vaak werd afgebeeld als Moor – vandaar de naam van het gildehuis. Als je voor het Huis van de Zwarthoofden staat, vallen vooral de trapgevel, de astronomische klok de wapenschilden en de beelden van Neptunus, Mercurius, Eendracht en Vrede op.

Stedentrip Riga bezienswaardigheden

Verder vind je hier het beeld van Ridder Roland en het omstreden monument voor de Letse schutters.

Kasteel van Riga

Je kunt vanaf hier heel makkelijk naar het kasteel van Riga lopen. Maar je kunt het kasteel ook goed zien vanaf het water tijdens een rondvaart door Riga

Drie gebroeders

De Drie gebroeders zijn drie gebouwen uit de 15e, 17e en 18e eeuw. Het oudste van de drie is zelfs het oudste stenen woonhuis van Riga.

Stedentrip Riga bezienswaardigheden

Gildehuizen en Kattenhuis

Je sluit de wandeling af op het plein met het Grote en Kleine gildehuis.

Stedentrip Riga bezienswaardigheden

Hier staat ook het beroemde beeld van de kat, waarvan je in deze blogpost kunt lezen waarom hij daar op het dak staat.

Stedentrip Riga bezienswaardigheden

Hier ben je meteen terug in het gebied met winkels en terrasjes, dus als je nog tijd over hebt, vermaak je je vast wel.

Stedentrip Riga bezienswaardigheden

Bijkomen bij Verdant Eco Spa

Na al dat rondlopen in Riga bracht ik een bezoekje aan Verdant Eco Spa om even helemaal bij te komen. Hier ervaar je wellness op zijn Lets: helemaal natuurlijk. Alle producten worden zelf gemaakt – vers en met ecologische ingrediënten uit Letland, zoals bessen en kruiden. Natuurlijk drink je bij je saunabezoek, massage en/of schoonheidsbehandeling een lekker kopje Letse kruidenthee. Je vindt Verdant Eco Spa vlak bij de centrale markthallen van Riga en de spoorbrug over de Daugava. 

Wellness in Riga

Nog meer doen in Riga

Mocht je nog wat extra ideeën nodig hebben voor je stedentrip Riga:

Ik zou je ook zeker aanraden om minstens een dag de stad uit te gaan. In deze blogpost lees je alles over de leuke uitstapjes die je vanuit Riga kunt maken.

Meer van Riga zie je in deze video.

Ik werd uitgenodigd om Letland te bezoeken voor Stralend Letland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Letland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Letland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Tsjechië.

4 reacties

 1. Hi Sandra, mijn man, ik en onze hond Max hebben vandaag jouw stadswandeling in Riga gelopen. We hebben er erg van genoten en ik vond het een top wandeling voor als je zoals wij maar 1 dag in de stad bent. Wij hebben het gecombineerd met het Jugendstil museum, dat vlak bij de start van jouw wandeling ligt. Daar hebben we ook de auto geparkeerd; op zondag gratis. Dus mede dankzij jou een topdag gehad in Riga! Dank daarvoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.