museum jurmala riga

Op vakantie naar Letland? Deze rondreis brengt je naar veel bezienswaardigheden!

Langzaam maar zeker gaan steeds meer mensen op vakantie naar Letland. Maar wat kun je nou allemaal doen in Letland en hoe is het daar eigenlijk? Om je een idee te geven, vertel ik iets meer over Letland als vakantieland en heb ik op basis van mijn ervaringen een idee voor een rondreis samengesteld.

Letland in het kort

Letland is een heel veelzijdig land, waar je Oost en West, oud en nieuw en vertrouwd en onbekend terugvindt. Letland is ook een klein land: ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland. Doordat het land klein is, zijn de afstanden niet zo groot en kun je in korte tijd veel zien en doen.

Herkenbaar klein en vlak

Letland is net als Nederland vrij vlak. De hoogste berg is 300 m hoog, wat voor hilariteit zorgde toen in het buitenland een skilift werd besteld. Mede dankzij het vlakke landschap is fietsen in opkomst, ook al zie je buiten de stad nog vooral Nederlanders en Duitsers rondfietsen. De nieuwe fietspaden in Riga worden daarentegen ook door de Letten goed gebruikt.

Volop ruimte en natuur

Hoewel Letland dus iets groter is dan Nederland, wonen er veel minder mensen: ongeveer 2 miljoen (in plaats van onze 17). Dat aantal neemt zelfs af, omdat veel Letten emigreren. Buiten Riga zijn de wegen dan ook erg rustig. Je bent heel snel in de natuur en tijdens mijn rit door West-Letland zag ik onder andere ooievaars, kraanvogels en vossen – gewoon vanaf de weg!

Ongeveer de helft van Letland is bedekt met bos, onderbroken door akkers, rivieren en meren en pas eindigend bij de 500 km lange kustlijn van de Baltische zee. Heel anders dan in Nederland mag je in de bossen gerust vrij ronddwalen, paddenstoelen en bessen plukken en berkentakken voor in de sauna snoeien – iets dat de Letten graag doen. Wel wordt er goed op toegezien dat de bossen behouden blijven en er niet zomaar worden gekapt om bijvoorbeeld huizen te bouwen.

Volop ruimte voor mens en natuur dus. Meerdere keren tijdens mijn tijd in Letland is mij dan ook gevraagd hoe we in Nederland zo dicht op elkaar kunnen wonen.

Roerige geschiedenis

De geschiedenis van Letland is er een vol overheersing. Dat begon in 1201 met de komst van de Duitse ridders, die de regio wilden bekeren en er handel wilden drijven. Na eeuwenlange Duitse overheersing werd Letland in 1561 veroverd door Polen. Aan het einde van de zestiende eeuw veroverden de Zweden Noord-Letland en in 1710 verloor Zweden Riga aan Peter de Grote, waarna een lange periode onder Russisch bewind volgde.

Net toen er een steeds sterkere roep naar onafhankelijkheid kwam, werd Letland tijdens WO I het strijdtoneel voor Duits-Russische gevechten. In 1918, toen de Duitsers zich hadden teruggetrokken, werd de (eerste) onafhankelijkheid van Letland uitgeroepen. Maar in 1940 werd Letland weer ingelijfd, dit keer door de Sovjet-Unie. In 1941 viel nazi-Duitsland binnen, waarna in 1944 de Russen terugkwamen als bevrijders en bleven als bezetters. Pas in 1991 werd Letland weer onafhankelijk. Een roerige geschiedenis dus, die is terug te vinden in het huidige Letland.

Oost of West?

Letland heeft een grote groep Russisch sprekende inwoners. In Riga kwam ik op straat kioskjes en gebloemde hoofddoeken tegen die me erg aan Rusland deden denken. Ook kon ik mijn Russisch een beetje ophalen met Russische opschriften, straatmuzikanten en gesprekken om me heen.

De Letse taal klinkt heel anders dan Russisch: zangerig, vriendelijk en op de een of andere manier bekend – ook al begrijp ik er bijna niets van. Dankzij het lidmaatschap van de Europese Unie, de invoering van de euro en een verleden vol Duitse adel voelen de Letten zich erg verbonden met het Westen. Overdag kwam ik Noorse supermarkten en tankstations tegen en toen witte handschoentjes prachtig opgemaakte borden op tafel zetten en de chef vriendelijk glimlachend vertelde over zijn lamsvlees met bietenchips, waande ik me in een hip restaurant in Scandinavië. Alleen kost zo’n etentje in Letland veel minder: gemiddeld 10-15 euro.

Modern land met vriendelijke mensen

De Letten lijken hun onafhankelijkheid met beide handen aan te grijpen en de wereld graag te willen laten zien wat Letland in huis heeft. Er wordt hard gewerkt aan betere wegen, onderhoud aan historische objecten en nieuwe voorzieningen voor recreatie en toerisme. Wat denk je bijvoorbeeld van 3700 gratis wifipunten?

De mensen die ik in Letland heb ontmoet, zijn heel blij met hun onafhankelijkheid. Ze zijn trots op hun geschiedenis en wat ze sinds de tweede onafhankelijkheid hebben bereikt. Over dingen die ze niet kunnen veranderen, zoals het verleden, zijn ze gelaten. Tegen mij waren ze erg vriendelijk en open: ze vertelden van alles en stelden ook vrij directe vragen. Dankzij hun openheid ben ik in korte tijd best veel over Letland te weten gekomen.

Wat te doen in Letland: idee voor een rondreis

Op basis van mijn ervaringen met een vakantie in Letland heb ik het volgende idee voor een rondreis:

Art nouveau in Riga

Het oude centrum van Riga is UNESCO-werelderfgoed. Hier lees je er meer over:

Powered by GetYourGuide
Art nouveau in Riga

Naar het strand in Jurmala

Een stedentrip Riga laat zich heel makkelijk combineren met een bezoek aan kustplaats Jurmala.

Jurmala bij Riga

Wandelen in Kemeri

Ook vlakbij: dit moerasgebied waar plankenpaden zijn aangelegd en je kunt wandelen naar een uitkijktoren. 

Powered by GetYourGuide
Jurmala bij Riga

De brug en waterval van Kuldiga

Kuldiga is een oude Hanzestad met houten gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw en een brede waterval.

Brug in Kuldiga, Letland

De Letse kust bij Pavilosta

Om onderweg wat meer van de kust te zien, reed ik eerst naar Pavilosta, waar ik superverse gerookte vis at.

Strand van Pavilosta, Letland

Sovjetsfeer in Liepaja

In Liepaja is het Russische verleden van Letland heel nadrukkelijk aanwezig. Je kunt hier zelfs verblijven in een oude gevangenis.

Letland, Liepaja, gevangenis van Karosta

Kasteel Jaunpils

Letland heeft meerdere kastelen en Jaunpils pils is daar één van. Als je wilt, kun je er ook middeleeuws lunchen.

Kasteel Jaunpils in Letland

Het kasteel van Dobele

Dobele staat onder andere bekend om een tuin vol bloemen en fruit dat je zelf mag komen plukken. Maar je vindt er ook kasteelruïnes.

Kasteelruïne in Dobele, Letland

Het Vikingfort van Tervete

Ga je met kinderen op vakantie naar Letland, dan moet je zeker naar het natuurpark en sprookjesbos van Tervete. Maar ook voor volwassenen is het natuurpark de moeite waard. En er is een reconstructie van een Vikingfort te zien. 

Houten kasteel Tervete

Het paleis van Jelgava

Jelgava is een stad niet zo ver van Riga. Je kunt er onder andere de kerktoren beklimmen, een oud paleis bekijken en een boottocht maken.

Jelgava in Letland

Nationaal park Gauja 

Voordat je je rondreis weer beëindigt in Riga, rij je nog een stukje verder door naar het oosten. Daar, ongeveer een uur rijden vanaf Riga, ligt nationaal park Gauja. Je vindt er mooie natuur, meerdere kastelen, grotten en een kabelbaan over het Gauja-dal.

Hier vind je meer rondreizen door Letland.

Powered by GetYourGuide

Ik werd uitgenodigd om Letland te bezoeken voor Stralend Letland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Letland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Letland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Tsjechië.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.