kemeri uitkijktoren letland

Uitstapje vanuit Riga: wandelen in het moeras van nationaal park Kemeri

Wil je tijdens je stedentrip Riga ook een dagje gaan wandelen in de natuur? Dan kan ik je nationaal park Kemeri aanraden. Dat ligt vlak bij Riga, is op verschillende manieren goed te bereiken en je loopt er echt door een bijzonder natuurgebied: over plankenpaden dwars door een diep moeras of langs zwavelpoelen!

Ook leuk: maak een fietstour in Riga.

Paviljoen en bron

De eerste keer dat ik nationaal park Kemeri bezocht, bracht mijn gids me eerst naar een park in Kemeri, waar onder andere een paviljoen en een watertoren staan. Bij het paviljoen bevindt zich een bron waar een duidelijke zwavelgeur omheen hangt.

Zwavelbron in Jurmala bij Riga
Zwavelbron in Kemeri

Sēra dīķu taka

Daarna reden we naar het natuurgebied van Kemeri. Dit is een bebost, maar ook erg vochtig gebied dat in de lente onder water staat. Daardoor is er een overvloed aan rottende bomen die veel insecten aantrekken, die op hun beurt weer veel vogels aantrekken. Vogelspotters kunnen hier dus hun hart ophalen, maar ik ging ergens anders naar kijken. Er is namelijk een stukje bos waar op natuurlijke wijze zwavel naar de oppervlakte komt. Een plankenpad brengt je ernaartoe. Op de kaart kun je het terugvinden onder de naam Sēra dīķu taka.

Jurmala bij Riga

Hier kun je goed zien dat het water door de zwavelbronnen een apart kleurtje heeft:

Zwavelmeer in Jurmala bij Riga
Zwavelpoelen

Wandelen door het moeras naar de uitkijktoren

De tweede keer dat ik in nationaal park Kemeri was, bezocht ik een ander deel: een diep moeras waar een mooi plankenpad is aangelegd. Je vindt het door over de A10 van Riga naar Venstpils te rijden en dan het bordje “Ķemeru tīreļa purva laipa” (Ķemeri Bog Boardwalk) te volgen.

wandelen in het moeras van kemeri

Er zijn twee rondwandelingen: een kortere van 1,5 km naar het dichtstbijzijnde meertje en één van 3,7 km naar een uitkijktoren.

wandelen in het moeras van kemeri

Van boven ziet het moeras er dan zo uit:

wandelen in het moeras van kemeri

Wij vonden het een prachtige wandeling! Parkeren kostte ons (feb. 2019) 2 euro en het is nog 800 meter lopen van de parkeerplaats naar het begin van het plankenpad.

Hoe kom je van Riga naar Kemeri?

Je kunt een bezoek aan Kemeri kunnen combineren met een bezoek aan Jurmala, of er twee aparte dagen voor kunnen uittrekken. Als je een fiets hebt gehuurd om van Riga naar Jurmala te gaan, kun je verder fietsen naar Kemeri. Als je de trein hebt genomen en bij station Majori bent uitgestapt voor het strand, kun je daar ook weer op de trein stappen, verder rijden en uitstappen bij station Kemeri. Vanaf daar is het dan nog wel een eindje lopen (langs de begraafplaats van Kemeri) naar het begin van het plankenpad.

Powered by GetYourGuide

Zelf vonden wij een huurauto de ideale manier om Jurmala en Kemeri te combineren in één dag. ’s Morgens beklommen we de uitkijktoren van Dzintari en maakten een strandwandeling in Jurmala. Daar lunchten we en toen reden we met de auto eerst naar het paviljoen met de zwavelbron en toen naar het plankenpad over het moeras. Met het openbaar vervoer of de fiets had ik dit persoonlijk te veel gevonden voor één dag, maar nu was het goed te doen.

Lekker eten bij nationaal park Kemeri: Neptūns

Heb je trek gekregen? Restaraunt Neptūns in het duingebied bij nationaal park Kemeri is het oudste restaurant in Jurmala. Natuurlijke, kwalitatief hoogstaande en plaatselijke producten passend bij het seizoen staan centraal.

Deze koude soep van gemarineerde bietjes vond ik denk ik de lekkerste bietensoep die ik heb geproefd.

Eten in Riga: Neptuns (Jurmala)

Deze zeebaars met groente was net zo lekker als hij eruitziet.

Eten in Riga: Neptuns (Jurmala)

En ze maken hier hun eigen ijs van seizoensfruit, in dit geval aardbeien. Wat een smaak!

Restaurant Neptuns in Jurmala

Maar je kunt natuurlijk ook eerst teruggaan naar Riga en daar gaan eten – hier vind je mijn tips voor lekker eten in Riga.

Ik werd uitgenodigd om Kemeri te bezoeken voor Stralend Letland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Letland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Letland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Tsjechië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.